78Площа невитребуваних земельних часток (паїв) в області становить 37,7 тис. га, з яких передано і перебуває в оренді 14,7 тис. га, або 39 відсотків. Загальна сума орендної плати, відповідно до укладених договорів, становить 14,3 млн. грн. Середня орендна плата з одного гектара зазначених земель складає 972,5 грн. Найбільша в Гощанському – 3132 грн., Рівненському – 808 грн., Здолбунівському – 799 грн., дещо менша у Демидівському, Млинівському, Дубенському, Острозькому, Корецькому районах.

Внаслідок проведеної роботи місцевими радами укладені 1589 договорів оренди нерозподілених (невитребуваних) земельних часток паїв на загальну площу 14,7 тис. га. Зокрема, найбільші площі передані в оренду у Корецькому – 4073 га, Дубенському – 2308 га, , Гощанському – 2173 га районах.

В порівнянні з минулим роком надходження в місцеві бюджети від передачі невитребуваних земельних часток (паїв) в оренду збільшилися на 7,4 млн. грн.

Разом з тим у північних районах області – Володимирецькому, Костопільському, Рокитнівському і Сарненському районах, невитребувані земельні частки (паї) в оренду взагалі не передавалися в основному із-за низької якості агровиробничих груп ґрунтів та значних матеріальних затрат необхідних для підвищення родючості ґрунтів при їх обробітку.