78Так, на полях сільськогосподарського підприємства «Агро-Експрес-Сервіс», що у Млинівському районі, четвертий рік поспіль проводять вапнування. Таким чином вдається розкислити ґрунт і підвищити засвоєння фосфоро-калійних добрив. Це все, кажуть фахівці, безпосередньо впливає на врожайність, а також робить рослини стійкими до хвороб, шкідників та несприятливих погодних умов.

Окрім того, аби знекислити землю, на полях розсівають дефекат (відходи від переробки цукрових буряків, що також містять вапно). А ще на землях, які обробляє «Агро-Експрес-Сервіс», проводять розщільнення ґрунту, адже глибока оранка краще накопичує і зберігає вологу. У поєднанні з вапнуванням та мінеральними добривами це дає неабиякий результат – підвищення родючості майже на 30 відсотків.

З кожним роком площі орних земель збільшуються. Для Рівненщини, яка є аграрним регіоном, їх ефективне використання є одним із пріоритетів. Адже від цього залежить розвиток сільськогосподарської галузі загалом та сільських територій зокрема. У результаті, місцеві бюджети поповнюються, люди мають роботу, а власники паїв — належну плату за те, що підприємства користуються їх землею.