«Україна прийняла стратегічне рішення і обрала для себе цивілізований європейський курс. Отже, протидія корупції має для нас важливе як економічне, так і політичне значення, – наголосив Голова Держземагентства України Сергій Тимченко на засіданні колегії земельного відомства, – Ми глибоко усвідомлюємо, що прояв корупції у сфері земельних відносин є однією з основних перешкод на шляху до успішного розвитку економіки України і залучення іноземних інвестицій.

Держземагентство проводить системну профілактичну роботу, спрямовану на формування у свідомості працівників стійкого негативного ставлення до корупції у всіх її проявах. Про це свідчить організація і проведення семінарів з актуальних питань застосування антикорупційного законодавства, врегулювання конфліктів інтересів, порядок притягнення до відповідальності тощо. 

У 2013 році у сфері земельних відносин був здійснений історичний прорив – вперше за роки незалежності України інформація про землю стала не тільки публічною, а й абсолютно прозорою. «Вчора ще ніхто не вірив, що це буде можливо, сьогодні – це вже найвідвідуваніший державний веб-ресурс, а завтра наша карта стане основою для побудови національної інфраструктури гео-просторових даних», – зазначив очільник земельного відомства.

Публічна кадастрова карта стала невід’ємною частиною роботи не тільки у вузьких професійних колах, а й у громадянському суспільстві – як ефективний механізм громадського контролю та джерела інформації.

Залучення громадськості до антикорупційних заходів – один з пріоритетів земельного відомсва на шляху до прозорості.

У Держземагентстві України функціонує ще один інструмент громадського контролю – телефонна «гаряча лінія». За її допомогою  громадяни мають можливість повідомляти про неправомірні дії посадових осіб територіальних органів Держземагентства України, оперативно вирішувати спірні питання, що виникають під час оформлення документів та реєстрації земельної ділянки. Усі звернення розглядаються в найкоротші терміни.

За результатами розгляду таких звернень 22 посадових особи територіальних органів Держземагентства України притягнуто до дисциплінарної відповідальності, а саме: двадцяти особам оголошено догану і двох осіб попереджено про неповну службову відповідність.

«Позиція керівництва Держземагентства України в боротьбі з корупцією – жорстка. Ми проводимо і будемо надалі організовувати заходи, спрямовані на формування у співробітників нетерпимого ставлення до корупційної поведінки», – підсумував Сергій Тимченко.