Голова Держземагентства України Сергій Тимченко під час офіційної зустрічі з Главою Відділу інфраструктури просторових даних Об’єднаного дослідницького центру Європейської комісії Алессандро Анноні докладно розповів про стан розвитку національної інфраструктури геопросторових даних та презентував пілотний проект щодо створення мережі інноваційної системи.

У свою чергу Алессандро Анноні розкрив загальні принципи діяльності Єврокомісії щодо підтримки держав, що будують національну інфраструктуру геопросторових даних відповідно до європейських стандартів.

Крім того, у ході офіційної зустрічі українські фахівці обмінялися з європейськими колегами досвідом роботи у цій сфері, зокрема, розповіли про перелік даних, якими передбачається наповнити мережу та методи їх перевірки.

Також, заступник Голови Держземагентства України Євген Бердніков розповів про законодавче забезпечення створення та функціонування національної інфраструктури геопросторових даних.

У ході зустрічі сторони обговорили перспективи реалізації даного проекту в Україні та визначили засади співпраці Держземагентства України з Об’єднаним дослідницькоим центром Європейської комісії. У свою чергу Алессандро Анноні наголосив, що він вражений високотехнологічним підходом щодо створення українськими спеціалістами Національної кадастрової системи. З огляду на свій 25-річний досвід роботи у цій галузі, експерт дійшов висновку, що у цьому проекті Україна попереду окремих країн Європейської співдружності. Отже, Єврокомісія готова надавати усіляку допомогу Україні у створенні національної інфраструктури геопросторових даних. Керівники української делегації та представники Єврокомісії домовились про подальшу співпрацю у цій сфері.

Наразі Алессандро Анноні поінформував українських колег, що Європейський Союз вийшов на фінішну пряму щодо створення та впровадження інфраструктури просторової інформації та розпочинає проекти, напрацьовані для об’єднання національних систем геопросторових даних в єдину мережу. Для Європи стратегічно важливо на даному етапі надати Україні технічну, технологічну, методичну допомогу у реалізації амбітних планів у цій сфері. У свою чергу Сергій Тимченко наголосив що співпраця з європейськими колегами сприятиме проведенню у стислі терміни масштабних робіт щодо створення національної інфраструктури геопросторових даних, яку з часом можна буде імплементувати у загальноєвропейську мережу.