– Сьогодні у Рівному відбувся круглий стіл з питань забезпечення ефективної діяльності органів місцевого самоврядування Рівненщини. У заході взяли участь Голова Рівненської обласної ради Михайло Кириллов, начальник Головного управління Держземагентства у Рівненській області Світлана Богатирчук – Кривко, сільські голови та громадські діячі області.

Учасники круглого столу активно обговорювали стратегію розвитку територіальних громад Рівненщини та шляхи наповнення місцевих бюджетів.

За словами начальника головного управління Держземагентства у Рівненській області, найбільшим реальним джерелом надходжень до місцевих бюджетів органів самоврядування України є плата за землю. Зокрема в області, у 2013 році від використання земель до державного та місцевих бюджетів надійшло 148,24 мільйона гривень. Для забезпечення збільшення надходжень до місцевих бюджетів Світлана Кирилівна озвучила план заходів, спрямованих на акумулювання додаткових коштів та забезпечення їх раціонального використання, а саме:

Виготовлення схем землеустрою і техніко – економічних обґрунтувань використання і охорони земель адміністративно – територіальних утворень.

Передача в оренду земель сільськогосподарського призначення під господарськими будівлями і дворами для сільськогосподарських потреб.

Нормативна грошова оцінка земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів

Нормативна грошова оцінка земель населених пунктів

Продаж земельних ділянок та прав оренди на них на земельних аукціонах.

Надходження коштів до місцевих бюджетів від передачі в оренду невитребуваних земельних ділянок (паїв)

Приведення договорів оренди землі до вимог Закону України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні».

Під час заходу також відбулась презентація Стратегії розвитку територіальних громад Рівненщини, в межах якого Рівненський район стане пілотним.