– Проект Твіннінг один з дієвих інструментів, запроваджених у рамках Європейської політики сусідства, сприяє зміцненню відносин між ЄС та Україною та прискоренню інтеграції нашої держави до європейської спільноти.

Досвід консорціуму трьох країн: Нідерландів, Німеччини і Литви, які власне започаткували Проект і пройшли свій особливий шлях у реформуванні сфери земельних відносин, надзвичайно цінний для нас, – зазначив під час офіційного заходу з відкриття Проекту щодо розвитку земельних відносин в Україні перший заступник Голови Держземагентства України Артем Кадомський, який є керівником Проекту від української сторони.

Свого часу Уряд України, проголошуючи прагнення вступу в ЄС, звернувся до ЄС за допомогою у розвитку удосконалення управління сільськогосподарськими землями в Україні. У січні цього року без зволікань розпочато реалізацію Проекту ЄС Твіннінг щодо розвитку земельних відносин в Україні.

Як зауважив Нік Босманс, керівник Проекту від консорціуму країн-членів ЄС: “Ми сподіваємося, що наскрізні пріоритетні теми нашого Проекту стало розвиватимуться на основі внеску експертів ЄС навіть після завершення Проекту. Тому на додаток до розробки законодавства і підготовки порад ми навчимо понад 90 фахівців, які і надалі передаватимуть знання персоналу, що працює в земельній сфері. При цьому ми маємо на увазі не тільки співробітників Державного агентства земельних ресурсів України, але й представників інших залучених сторін, зацікавлених у підвищенні професійного рівня”.

Під час церемонії відкриття Проекту представники ЄС в Україні, наголосили, що ЄС не диктує, як і що слід зробити Україні у земельній сфері. Європейський Союз забезпечує дружню країну інформацією та обмін досвідом з найкращих практик. Країни-члени ЄС діляться досвідом про підводні камені у процесі реформування земельних відносин. Однак, європейські експерти наголошують, що український Уряд має обирати шляхи розвитку земельних відносин та вживати відповідних заходів щодо подолання перешкод.

Пріоритетними напрямами Проекту визначено обіг земель сільгосппризначення, включаючи оцінку земель, консолідацію земель і землеустрій, управління землями, у тому числі державної власності, земельний кадастр і подальший розвиток земельних інформаційних систем. Так, українські фахівці та експерти ЄС одностайні у думці, що ці сегменти діяльності є актуальними як нині, так і у майбутньому, коли Україна досягне відповідного етапу розвитку земельних відносин. Наріжним каменем ефективного управління є прозорість, відкритість та справедливість. Ці принципи стануть невід’ємною складовою усіх заходів Проекту.