У 2014 році в області здійснено заходи з охорони земель на суму 2,6 мільйонів гривень, що на 0,6 мільйонів гривень більше ніж у 2013 році. Із місцевих бюджетів на заходи з охорони земель використано 2,4 мільйонів гривень. За кошти власників землі і землекористувачів заходи проведено на суму 211,7 тисяч гривень.

З метою забезпечення раціонального використання та охорони земель, системного здійснення землеустрою а також планування розвитку населених пунктів в області протягом 2010 – 2014 років виготовлено 95 схем землеустрою та техніко – економічного обґрунтування використання та охорони земель, що становить 28 відсотків від потреби, на виготовлення яких використано майже 3 мільйонів гривень.

Завершено виготовлення схем землеустрою та техніко – економічного обґрунтування використання та охорони земель всіх сільських та селищних радах Володимирецького, Демидівського та Корецького районів. У Рівненському районі виготовлено схеми землеустрою 13 сільських рад (52%).

У 2014 році в області виготовлено 38 схем землеустрою та техніко – економічного обґрунтування використання та охорони земель на території Березнівського (2), Володимирецького (16), Гощанського (3), Дубенського (2), Млинівського (2), Рівненського (12), Сарненського (1) районів на загальну суму 1,7 мільйонів гривень.

Поліпшення кормових угідь за кошти місцевих бюджетів проведено у Здолбунівському та Дубровицькому районах на площі 39,5 га на загальну суму 40,3 тисяч гривень.

Також для захисту земель від підтоплення в Дубенському, Рівненському, Володимирецькому районах та м. Дубно за кошти місцевих бюджетів проведено очищення меліоративних каналів на загальну суму 221,9 тисяч гривень та здійснено заходи із забезпечення охорони земель і житлової забудови від підтоплення повеневими, зливними та талими водами на загальну суму 379,0 тисяч гривень.

За кошти власників землі і землекористувачів виготовлено 14 робочих проектів землеустрою щодо рекультивації порушених земель, зняттю і використання родючого шару грунту на території Березнівського, Гощанського, Дубенського, Костопільського, Млинівського, Рівненського районів, м. Рівного на загальну суму 211,7 тисяч гривень.

На території Великоомелянської сільської ради Рівненського району за бюджетні кошти розроблений робочий проект землеустрою щодо рекультивації порушених земель запасу на площу 1 га на загальну суму 14,0 тисяч гривень.