На території Рівненської області наявні 310 об’єктів природно-заповідного фонду на площі 181,5 тисяч гектарів. Межі відповідних об’єктів встановлюються задля збереження об’єктів природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, а також задля забезпечення їх нормального функціонування на місцевості.

Із загальної площі встановлено межі територій об’єктів природно-заповідного фонду на площі 44,7 тисяч гектарів.

Два об’єкти природно-заповідного фонду – Рівненський природний заповідник (42,3 тисяч гектарів ) та Рівненський зоологічний парк в м. Рівне (11,6 га) – є окремими юридичними особами, які посвідчили державними актами право постійного користування земельними ділянками та їх межі встановлені в натурі.

Крім того, згідно розроблених та затверджених в установленому порядку проектів землеустрою встановлено межі 50 об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення на загальну площу 2266,1 га та один об’єкт загальнодержавного значення площею 97,0 га. В тому числі у 2014 році встановлено межі трьох об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення загальною площею 205,0 га, у 2013 році встановлено межі 9 об’єктів на площу 176,8 га.

В області виконуються роботи з встановлення меж територій 6 об’єктів природно-заповідного фонду на площі 4,1 тисяч гектарів.

Довідково:

Землі природно-заповідного фонду – це ділянки суші і водного простору з природними комплексами та об’єктами, що мають особливу природоохоронну, екологічну, наукову, естетичну, рекреаційну та іншу цінність, яким відповідно до закону надано статус територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

Порядок встановлення меж об’єктів природно-заповідного фонду затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 року № 1094. Цей Порядок визначає механізм розроблення проектів землеустрою з організації та встановлення меж територій природно-заповідного фонду, іншого природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення.