Починаючи з 1 січня 1991 року в Рівненській області із загальної площі земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів – 741,2 тисяч гектарів, проведено інвентаризацію на 99,6 відсотка, в межах населених пунктів із загальної площі – 207,3 тисяч гектарів земель, проведено інвентаризацію на 96,3 відсотка.

Враховуючи значні зміни, які відбулися в складі угідь за власниками землі та землекористувачами відповідно до вимог чинного земельного законодавства є необхідність повторного проведення зазначених робіт.

За кошти державного бюджету протягом 2012 – 2013 років проведено інвентаризацію земель сільськогосподарського призначення державної власності на загальній площі 78,4 тисяч гектарів, залишилось провести інвентаризацію земель сільськогосподарського призначення державної власності на площі 60,3 тисяч гектарів.

В 2014 році в області за рахунок коштів місцевих бюджетів було проведено інвентаризацію земель на площі 4,6 тисяч гектарів загальною сумою 647,9 тисяч гривень. в тому числі:

-на проведення інвентаризації земель населених пунктів на загальну площу 4.1 тисяч гектарів використано коштів на суму 543 тисяч гривень;

-на проведення інвентаризації земель державної власності за межами населених пунктів на загальну площу 0,5 тисяч гектарів загальною вартістю 104,9 тисяч гривень.

Довідково:

Інвентаризація земель – це комплекс землевпорядних заходів, спрямованих на виявлення та уточнення даних про земельні ділянки. Це один із методів отримання інформації для ведення Державного земельного кадастру.