Площа території поліської зони в межах Рівненської області становить 1,5 млн. га, що складає більше 73 % від загальної площі.

Половина території поліського регіону (50%) зайнята лісом, значні площі заболочені (6,7%), 548 тис. га або 37 % від загальної площі становлять сільськогосподарські землі, близько 280 тис. га це меліоровані землі.

Також в складі земель сільськогосподарського призначення наявні 7,6 тис. га земель, які зазнали радіаційного забруднення, зокрема на території Володимирецького району — 2,4 тис. га, Дубровицького — 4,1 тис. га, Зарічненського — 1,1 тис. га.

В поліських районах потребують консервації 6,7 тис. га земель, з них: 1,1 тис. га – деградовані, 3,2 тис. га – малопродуктивні, 2,4 тис. га – техногенно забруднені.

Загальна площа порушених земель на території поліських районів становить 1,3 тис.га.

В зоні Полісся поширені деградаційні процеси, зокрема вітрова ерозія, яка найбільш поширена на території Березнівського, Дубровицького, Костопільського районів на загальній площі 6,1 тис. га, що також спричиняє зниження продуктивності земельних ресурсів і деградацію агроландшафтів.

Варто відзначити, що ґрунти в зоні Полісся характеризуються легким механічним складом, високою кислотністю та низьким забезпеченням поживними речовинами. Ведення сільського господарства на зазначених землях потребує додаткових затрат та є менш економічно ефективним в порівнянні з іншими регіонами.

В зв’язку з тим, що значні площі сільськогосподарських угідь не використовуються, на розпайованих малопродуктивних сільськогосподарських угіддях, що прилягають до лісових масивів, відбувається природне самозаліснення.

Одним із першочергових завдань при забезпеченні раціонального використання земель зони Полісся є здійснення заходів з охорони земель.

За 2014-2012 роки з метою зниження поширення деградаційних процесів на території поліських районів проведені заходи з поліпшення малопродуктивних угідь на загальну площу 647 га (Березнівський 58 га, Дубровицький 573 га, Костопільський 2 га, Рокитнівський 14 га).

У 2012 році проведено берегоукріплення річки Горинь у Дубровицькому районі.

З метою оптимізації землекористування на території поліських регіонів Рівненської області, а також забезпечення раціонального використання та охорони земель, необхідно здійснити ряд кроків.

Зокрема, необхідно законодавчо врегулювати та спростити механізм переведення природно заліснених площ на розпайованих сільськогосподарських угіддях, які перебувають у власності громадян та передачі їх для ведення лісового господарства спеціалізованим лісогосподарським підприємствам.

Не менш ефективним засобом в даному напрямку є розвиток тваринництва, створення на сільськогосподарських землях, які з тих чи інших причин не обробляються, культурних пасовищ. При цьому варто стимулювати не лише збільшення поголів’я тварин в особистих селянських господарствах, а й забезпечувати державну підтримку створення великих тваринницьких комплексів. Розвиток тваринництва не лише забезпечить додаткові надходження до місцевих бюджетів, створення нових робочих місць, а й може бути поштовхом для розвитку органічного землеробства в регіонах.

Дуже важливим є відновлення традиційних для поліських регіонів напрямків землеробства.

Зокрема, райони Полісся мають сприятливі погодні і грунтово – кліматичні умови  для вирощування льону – довгунця.

Поліські землі та клімат також чудово підходять для вирощування картоплі, жита, хмелю.

Перспективним в регіоні може бути вирощування на сільськогосподарських землях енергетичних культур на біопаливо.

Невід’ємною складовою забезпечення раціонального використання та охорони земель є консервація радіоактивно забруднених сільськогосподарських угідь за умови попереднього проведення обстеження та оновлення даних щодо рівня забруднення з метою повернення їх до сільськогосподарського використання.

Загалом використання природного потенціалу поліських регіонів може бути більш ефективне ніж на даний час.

Однак, для цього потрібно не лише використовувати, а в деякій мірі і відновлювати, вже існуючи методи землекористування та ведення сільського господарства, а й розвивати нові.

Рівненська область, територія якої представлена як зоною Полісся так і зоною Лісостепу та характеризується строкатістю ґрунтово-кліматичних, наявністю значних площ меліорованих земель, є перспективною територією для розроблення нових концепцій землеробства та землекористування.