18 жовтня 2018 року відбулось засідання колегії Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області  під керівництвом начальника ГУ Мигаля Р.В.  та заступника директора департаменту – начальнику відділу з організації планових перевірок про здійснення державного контролю за використанням та охороною земель департаменту контролю за використанням та охороною земель Держгеокадастру Коляденко О.П. Захід відбувся за участю керівників територіальних структурних підрозділів ГУ та  керівників державних підприємств, що належать до сфери управління ГУ. Під час колегії розглянули питання про підсумки роботи ГУ за 9 місяців.

«Одним з пріоритетних напрямів роботи ГУ цьогоріч є проведення земельних торгів з продажу прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, з початку року продано право оренди 78 земельних ділянок загальною площею 1551,5 га. Завдяки проведеним аукціонам за звітний період, до сільських, селищних та міських бюджетів області забезпечено надходження орендної плати на загальну суму 3,4 млн. грн, це майже в 3 рази більше за минулорічні показники»: наголосив начальник ГУ Роман Мигаль.

Під час колегії розглянули питання щодо передачі земель сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад, з метою виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 31 січня 2018 року № 60-р. ГУ взяло на себе організацію робіт із оформлення земельних ділянок, тому з початку року проводиться інвентаризація несформованих земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності на території 25 об’єднаних територіальних громад області.

На сьогоднішній день проведено інвентаризацію земель сільськогосподарського призначення державної власності на території 19 сільських (селищних) рад області та затверджено наказами ГУ матеріали інвентаризації 1152 земельних ділянок загальною площею 6074,8 га. Роботи щодо інвентаризації земель сільськогосподарського призначення державної власності в області продовжуються. Процес передачі земель завершиться до кінця 2018 року. Відповідно до прийнятих наказів ГУ на даний час передано у комунальну власність 2036 земельних ділянок на загальну площу 14302,0 га.

Як повідомив Ростислав Корзун, заступник начальника ГУ:«Впродовж 9 місяців поточного року державними інспекторами Управління з контролю за використанням та охороною земель, нараховано шкоду заподіяну державі внаслідок порушення вимог земельного законодавства на загальну суму майже 1,5 млн. грн та вжито заходів для своєчасної виплати коштів до бюджетів місцевих рад, на сьогоднішній день ця сума сплачена майже 100 %».

Також обговорювались питання щодо стану надання територіальними органами Держгеокадастру адміністративних послуг в сфері Державного земельного кадастру, заслухано питання про стан виконання робіт з дообстеження наявності та фізичного стану пунктів Державної геодезичної мережі України 1-3 класу та результатів здійснення вибіркової перевірки якості обстеження пунктів Державної геодезичної мережі України 1-3 класу.

Ще одне питання, яке перебуває у всіх на слуху – виділення земельних ділянок учасникам АТО, як повідомив перший заступник начальника ГУ Сергій Дубич: «ГУ відібрано 5,1 тис. га  вільних земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, зокрема 1,1 тис. га для ведення садівництва та 4,0 тис. га для ведення особистого селянського господарства, які можуть бути передані у власність військовослужбовцям та сім’ям загиблих учасників антитерористичної операції , ця інформація міститься на сайті ГУ. З початку  року до ГУ надійшло 1,4 тис. клопотань від учасників АТО, з  них 0,9 тис. про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою, з яких задоволено 0,6 тис. заяв на площу 0,3 тис. га; 0,5 тис. про передачу земельних ділянок у власність, з яких задоволено 0,4 тис. та передано у власність 0,2 тис. га землі».

Після детального розгляду, по кожному з поставлених на колегії питань, членами колегії ухвалено окремі рішення та надані відповідні доручення, які спрямовані на виконання поставлених державою завдань. Голова колегії Роман Мигаль , підсумовуючи роботу установи за даний період, зазначив позитивну динаміку ГУ , але й наголосив на тих напрямах діяльності, які вимагають уваги та плідної роботи.