Держгеокадастр забезпечив впровадження в програмному забезпеченні Державного земельного кадастру функціональної можливості щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про заходи щодо охорони земель і ґрунтів у межах території адміністративно-територіальної одиниці.

Відомості про заходи щодо охорони земель і ґрунтів (освоєння земель для сільськогосподарських, лісогосподарських потреб; поліпшення сільськогосподарських, лісогосподарських угідь; рекультивація порушених земель, консервація деградованих, малопродуктивних і техногенно забруднених земель тощо) вносяться до Державного земельного кадастру безоплатно на підставі схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, робочих проектів землеустрою.

Подання заяви про внесення відомостей про заходи щодо охорони земель і ґрунтів та відповідної документації здійснюється через електронний кабінет вебресурсу електронних послуг Держгеокадастру (e.land.gov.ua).

Визначення Державного кадастрового реєстратора, уповноваженого на розгляд відповідної заяви, відбувається за принципом випадковості.

Внесені відомості про заходи щодо охорони земель і ґрунтів відображатимуться у витягу з Державного земельного кадастру про землі в межах території адміністративно-територіальних одиниць.

Довідково

Включення до Державного земельного кадастру відомостей про заходи щодо охорони земель і ґрунтів законодавчо врегульовано Законом України від 19 жовтня 2022 року № 2698-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель» і постановою Кабінету Міністрів України від 30 червня 2023 р. № 665 «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України щодо охорони земель і ґрунтів» та спрямовано на забезпечення організації раціонального використання та охорони земель.